Запознайте се с детето чудо Адам Ел Рафи

Има една порода хора с мисия да променят света. Хора като всички останали, но осмелили се да мислят без ограничения, да направят крачката в своя живот, която милиони други не дръзват да прекрачат.

Само на 12 години Адам Ел Рафи е най-младият студент в Обединените арабски емирства. Приет е да следва „Медии”, като в същото време завършва гимназиалното си образование. „Честно казано, за мен това е невероятно. Огромно постижение, с което съм особено горд”,  казва той.

За детето чудо това не е нещо ново. Преди години е учило паралелно в начално и средно училище. Смята, че системата на образованието по света е сбъркана. Векове наред хората приемат знанията спрямо възрастта си. За момчето правилната формула е това да става на база индивидуалните възможности и умствен капацитет, независимо от годините.

Момчето е канен гост в програмата на елитни форуми по цял свят, където се опитва да покаже, че в някои случаи възрастта не трябва да е основен фактор. „Повечето от моите презентации са за промяна първо в образователната система. Според мен тя има огромни пропуски, наследени от миналото, а трябва да гледа по-скоро напред, към бъдещето. Мисля, че имам силата да направя тази промяна”, разказва Адам.

Поуката от тази история обаче няма нищо общо с новите правила, които Адам Ел Рафи иска да наложи в образованието. Момчето трябва да събуди стремежа на всеки от нас да намери своята мисия, да търси грешките в матрицата, в която живеем и да се опитва да ги промени.

Тази година традиционното издание на „Глобалния граждански форум” (Global Citizen Forum) събра в емирство Рас Ал-Хайма хората, готови да изтрият клишетата на стария свят. Талимка Йорданова от GCF допълва: „Трудностите, дори на световно ниво - кризата във всякакви аспекти, е може би точно това начало, този шамар, от който имаме нужда, за да започнем да се борим, както за себе си, така и за всички около нас”, смята тя.

Елитът на планетата получи това послание. А чрез музикантите, актьорите и политиците идеята ще трябва да стигне до милиони неуверени в себе си хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.