"Циркулацията на кръвта осигурява т.нар. динамично равновесие – хомеостаза", каза тя

Оплакванията при хематологичните (кръвните – б.р.) заболявания не са специфични. Те могат да бъдат проява на много други заболявания. Първото, на което обръщаме внимание, е дали пациентът има грипоподобна симпотаматика – повишена температура без причини, отслабване на килограми без специфична диета. Хематологичните заболявания са доста редки.

Това заяви в предаването „Пулс” на NOVA NEWS д-р Калина Игнатова от Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в столицата.

 

 

"Функцията на кръвта е изключително разнообразна. Циркулацията на кръвта осигурява т.нар. динамично равновесие – хомеостаза. Основните функции на кръвта се изпълняват от клетъчните елементи, които циркулират в течната съставка на кръвта – това е кръвната плазма. Основните 3 клетъчни линии, които циркулират в кръвта, са червените кръвни клетки (елитроцитите), белите кръвни клетки с техните няколко фракции, които могат да бъдат изследвани поотделно и тромбоцитите, които ни защитават от проявата на тежки и животозастрашаващи кръвоизливи", обясни д-р Игнатова.

Ежегодно в страната се диагностицират около 1500 нови случаи на пациенти със заболявания на кръвта. Голяма част от тези заболявания протичат без симптоми, други много приличат на настинка и грип.

Следете пулса на здравето с Гергана Добрева всяка събота и неделя от 11:00 ч.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.