На 29 ноември в НДК се събират знакови лица от Левицата за обединение

„Ако остане Планът за възстановяване и устойчивост, ще трябва да затворим централите си в Маришикия басейн. Няма никакъв начин да работят така. Условията за намаляване с 40% на вредните емисии, е затваряне на въглищните централи. Затворите ли Маришкия басейн, веднага си тръгват младите хора, след тях и възрастните – регионът умира.”.

Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Кадиев е бивш депутат, бивш общински съветник, а на 16 февруари 2016 г. той създаде партия с името „Нормална държава”.

Той оспори думите на бившия премиер Кирил Петков и заяви, че не може сезонно да се компенсира тази загуба.

Ако се затворят въглищните централи, няма да имаме електричество за износ. Това е голямо перо от нашия износ, обясни той.

Бившият финансов министър смята, че той с неговата заплата няма нужда от необлагаем минимум, нито цялата помощ за електричество, но има хора, за които тази помощ е съществена. „Помощите трябва да са целенасочени към тези, които сега имат нужда”, каза Кадиев.

Депутатите одобриха комисия, която да разследва Gemcorp

Относно създадената по-рано през деня временна парламентарна комисия, която да разследва подписването и прекратяването на меморандума с „Джемкорп”, той смята, че от компанията са подписали подобно споразумение, за да подобрят своя имидж.

„Направили са го да се ползва с пиар ефект. Не мисля, че някога са мислили да правят сериозно това. Не може цялата енергетика да се заложи с един подпис. Бях изненадан от думите, че той все още е в действие. Така не се прави. Толкова набързо, без да знае Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката – без да знаят – да заложиш дори с цялата условност, че някога ще бъде изпълнено…”, каза Кадиев.

Той припомни действията на тази корпорация и каза, че имат голямо участие в сделки в Африка. „Те се опитват да работят в нетрадиционни държави и меморандум с българското правителство би им помогнал ад изглеждат по-сериозни”, каза Кадиев.

Относно евентуалното обединение на политически формации от левия спектър, той каза, че на 29 ноември в НДК лявата опозиция се събира.

„Дали може да се стигне до обединение – трудно ми е да преценя. Бих участвал в подобен процес, ако всяка от участващите формации е и независима – да бъдем истински партньори.”.

 „Преди години видях какво е, ако идеята е да бъдем присъдружни органи, тогава не бих участвал. Ако идеята е да сме истински партньори – може”, обясни той.

За бюджета, Кадиев прогнозира, че 2023-та ще е трудна година. „Ако ще теглим заема догодина, вече подготовката трябваше да е започнала. Служебният кабинет явно се страхува. Понякога желанието да се харесаш на избирателя, струва много на този избирател и всеки един политик трябва да го знае”, обясни Кадиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.