Мярката може да бъде обжалвана в Софийския апелативен съд

Двамата задържани полицаи, обвинени във взимането на подкуп, остават в ареста. Това постанови Окръжният съд в Благоевград. Мярката може да бъде обжалвана в Софийския апелативен съд.

Състав на Окръжен съд-Благоевград прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че лицата са съпричастни към извършването на престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Според съда липсва опасност от укриване на обвиняемите, но е налице реална опасност от извършване на друго престъпление.

На двете лица е повдигнато обвинение за това, че за времето от около 15:00 часа до около 20:00 часа на 17-и ноември, на територията на област Благоевград (в района на Община Разлог и в района на община Симитли) на три пъти са поискали от различни лица: дар - пари в общ размер на 2500 лева и приели от част от тях дар - пари в общ размер от 1000 лв., които не им се следват, за да не извършат действие по служба - престъпление по чл. 301, ал.1 от НК.

Припомняме, че двамата полицаи са били командировани в района на пътя Симитли-Разлог на 17 ноември от София. Вместо да изпълняват служебните си задължения те са нарушили закона и са взели подкуп от 1000 лева.

Двамата са задържани в София на 24-и ноември от служители на „Вътрешна сигурност“.

Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 г. – който е старши по наряд, другият на 42 г.

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

СРС-та не са използвани при акцията. Има обаче снимкови материали.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС