Жертвите на трагедията до момента са 5

По данни на италианските власти една от жертвите на свлачището на остров Иския вероятно е българска гражданка, която притежава и италианско гражданство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Продължава издирването на 13 души, които са в неизвестност след наводнения и свлачища на остров Иския. Според италиански медии жената е от Пазарджик и често пътувала. Тази седмица окончателно взела италианско гражданство, с идеята да се пенсионира в Италия. Жертвите на свлачището вече са 5, като сред тях е и дете.  

Българското дипломатическо представителство е в непрекъснат контакт с италианските власти за получаване на официално потвърждение на информацията, съобщиха от МВнР.

Трагедията на остров Иския е основна тема в Италия. След първоначалния шок от случилото се все повече се коментира защо такова бедствие е станало възможно.

„Вината е на политиците. Не направиха нищо, за да спрат застрояването на планината. Режат дърветата и това са последиците. Вече имаше такъв случай през 2010 г. Тогава загина 15-годишно момиче”, сподели Чиро Буоно, жител на Иския.

Остров Иския е популярна туристическа дестинация заради минералните извори, красивите хълмове и близостта до Неапол. Всичко това води до специфичен проблем - застрояването на терени, които не са подходящи за жилища. На острова живеят около 60 000 души. Приблизително 1/3 от къщите са построени незаконно. Експерти са предупреждавали в миналото за опасност от свлачища и наводнения.

Екипите са подпомагани от водолази, които търсят изчезналите в залива на градчето Казамичола.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.