СЗО предупреди за глобална заплаха от дребна шарка

Глобална заплаха от морбили заради много пропуснати ваксинации по време на COVID пандемията. За това предупредиха от Световната здравна организация. Данните са за над 40 милиона деца с пропусната имунизация. Експертите посочват, че има реален риск от избухване на огнища на дребна шарка в следващите години. За да се избегнат взривове от заразата е нужно 95 на 100 от населението по света да има завършена ваксинация. Последните данни обаче показват, че процентът пада, включително и в България. С една доза в момента са 81% от хората, а с две дози - 71%. Това, показва още анализът на здравните експерти - е най-ниското ниво на покритие от 2008 г. насам.

„Парадоксът на пандемията е, че докато ваксините срещу COVID-19 бяха разработени за рекордно време и внедрени в най-голямата ваксинационна кампания в историята, милиони деца пропуснаха животоспасяващи ваксинации", каза Тедрос Гебрейесу, директор на СЗО.

СЗО предупреди за глобална заплаха от морбили

От една страна, казват експерти, имунизациите са пропуснати заради изолацията и страха от посещение в лечебни заведения, а от друга  - заради разрасналите се антиваксърски настроения.

„Нагласата срещу COVID ваксините в една част от обществото се прехвърли и на останалите утвърдени, изпитани ваксини”, обясни д-р  Аспарух Илиев.

„Факт е, че през 2021 г. е имало около 9 милиона случаи на инфекцията със 128 хиляди смъртни случая. В света има около 40 милиона деца, които са уязвими по отношение на този вирус”, поясни проф. Радостина Александрова, вирусолог, БАН.

Появило се огнище трудно може да се овладее, казват вирусолози.

„Има фрапиращи случаи, в които един човек е заразил друг в рамките на 1 час без двамата да са се срещали. Просто са били в едно и също помещение”, каза още Александрова.

Усилията на здравните власти по света трябва да са насочени най-вече към мигрантите, които на практика са изключени от ваксинационни програми, казва д-р Аспарух Илиев.

„Службите в Украйна правят всичко възможно да продължат с ваксинациите. Спирането на тока там и изключване на хладилниците може да повреди ваксините”, коментира още Илиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.