На повърхността е гъсто населеният лондонски квартал „Клапам”

Британци отглеждат зеленчуци в бомбоубежище от Втората световна война. Подземната оранжерия се намира на 30 метра под земята. На повърхността е гъсто населеният лондонски квартал „Клапам”, в който няма място за традиционно земеделие.

Бомбоубежището представлява поредица от тунели с дължина 800 метра. То е превърнато във вертикална ферма, която има нулев въглероден отпечатък. Зеленчуците се отглеждат с помощта на възобновяеми енергийни източници, а водата циркулира по затворена система. Създателите на оранжерията успяват да отглеждат продукция 365 дни в годината, без да причиняват вреди на околната среда.

„Необходимо е да развием нови начини за производство на повече храна, за да изхраним световното население. Нямаме неограничен ресурс от обработваема земя, нито още една планета. Затова ни е необходима алтернатива. Не методи, които да изместят традиционното земеделие, а такива, които да го допълват, за да се произвежда повече храна за света”, посочи Оливия Обрайън, която е директор във фермата без въглероден отпечатък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.