Продължи и дебатът в пленарната зала за парите на държавата

Парите на държавата през следващата година - на дневен ред в извънредното заседание на парламента. Продължават споровете около замразяването на доходите и трябва ли служебният кабинет да предложи нов бюджет.

Извън пленарната зала, в кулоарите на Народното събрание, продължиха скандалите по оста ГЕРБ-„Продължаваме Промяната”. Докато в зала се обсъждаше държавната хазна, в коридорите пак се говореше за пари, но тези за магистрала „Хемус” и имало ли е злоупотреби в Българската банка за развитие.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Парламентът удължи действието на бюджета за 2022 г.

Скандалите в кулоарите започнаха с парите за АМ „Хемус”. Причината - Конституционният съд отмени решението на Народното събрание да плати само 50% от дължимите средства към пътните фирми.

Според Петя Аврамова от ПГ на ГЕРБ-СДС всички, които са извършвали дейности и е трябвало да получат плащания, могат да осъдят държавата и да получат пари с лихвата. От ГЕРБ атакуваха вносителите на проекта – „Продължаваме Промяната”. Те припомниха, че още при гласуването са предупредили парламента да не се меси в делата на изпълнителната власт.

Настимир Ананиев от ПП нарече това твърдение „поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка”. „Разбирам загрижеността на ГЕРБ, но за нас беше важно да бъде защитен публичният ресурс”, коментира още депутатът.

Скандалите ГЕРБ – „Продължаваме Промяната” се прехвърлиха върху Българската банка за развитие. Кирил Петков отговори на обвиненията, че по времето му като министър на икономиката банката е била ощетена с милион и половина за консултантски услуги. „Освен да отвлекат вниманието, ГЕРБ са толкова агресивни към плащането на т. нар. консултанти, защото се оказва, че част от тях са одитори и ясно показват, че ако помните 8 човека бяха взели 1 млрд. от държавните средства през ББР. Два от тези заема, които бяха тогава белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват за обща сума от 228 милиона”, каза бившият премиер Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.