Мауна Лоа е най-големият активен вулкан в света

Сателитни изображения показват потоци от лава, изливащи се от вулкана Мауна Лоа на Хаваите преди и след изригването му в неделя вечерта. Това сложи край на най-дългия период на затишие на вулкана в историята от 1984 г. насам. Мауна Лоа е най-големият активен вулкан в света.

Лавата се задържа в основите на върха и засега не заплашва хавайците, живеещи надолу по склона, каза Геоложката служба на САЩ.

Вулкан в Ел Салвадор мобилизира местните власти (ВИДЕО)

Мауна Лоа се издига на 4 169 метра над Тихия океан, част от веригата от вулкани, които образуват Хавайските острови. Последно той изригна през март и април 1984 г., изпращайки поток от лава в рамките на 8,05 км от Хило, най-големият град на острова.

Агенцията за управление на извънредни ситуации на Хаваите заяви, че е отворила два приюта на острова като предпазна мярка, но също така подчерта, че няма признаци лавата да застраши населените райони и че не е издала никакви заповеди за евакуация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.