Държавата отпуска 15 млн. лева за подпомагане на нуждаещи се

Около 15 милиона лева ще отпусне държавата, за да подпомогне нуждаещи се семейства да си платят сметките за отопление през зимните месеци. Решението беше взето на заседание в Министерския съвет. Размерът на тази помощ е 300 лева на домакинство.

Предвижда се тя да бъде изплатена еднократно до края на тази година. Разчетите на социалния министър показват, че от нея ще могат да се възползват 50 хиляди домакинства. Няма да е нужно да се подават допълнителни документи в Агенцията за социално подпомагане.

Красимира Йорданова е безработна, грижи се за 14-годишния си син Преслав, който е с 95% увреждания и с тежка умствена изостаналост.  Отопляват се на дърва, но нямат възможност да си купят достатъчно, че да изкарат зимата. Помощта от 300 лева - също няма да ѝ стигне.

„Те са по 120 лева. Може близо 2-3 кубика най-много. Няма да ни стигнат и за 1 месец, защото вечер като поддържам печката, няма да ми стигнат тези дърва”, твърди Красимира Йорданова.  

Освен родителите, които отглеждат деца с увреждания, от еднократната помощ от 300 лева  ще могат да се възползват и хора с увреждания над 90%, деца сираци без наследствена пенсия, пострадали от бедствия през 2022-ра, ветерани и военноинвалиди. На тях няма да им се налага да се разхождат до бюрата за социално подпомагане. 

„Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане. Те са идентифицирани и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура”, заяви Лазар Лазаров, министър на труда и социалната политика.

Служебният премиер пък беше категоричен, че се прави максималното за хората.

„Властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче - са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте”, подчерта Гълъб Донев, министър-председател на България.

А за Милен Чолев, който е военноинвалид с 92% трудова неспособност, тази помощ е замазване на очите на хората, защото зимата вече е тук. А парите са недостатъчни.

„Според мен това е чиста подигравка. Тези 300 лева отиват директно за моето момче, тъй като той е студент, трябва да му помогна с нещо. Най-много около Коледа и Нова година да излезем с него на кафе. Едва ли ще има за друго”, споделя Милен Чолев.

Очакванията са парите да пристигнат до нуждаещите се - до края на тази година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.