Вижте как действа иновативната технология

Програма за компютърна симулация за тийнейджъри с разстройство или дефицит на вниманието (ADHD) ги учи да не откъсват очите си от пътя и води до по-безопасно шофиране.

Чрез осигуряване на обратна връзка, когато тийнейджърите отклоняват поглед от пътя за две секунди или повече, обучението намалява честотата на разсейване и отклоняването от пътната лентата.

Първото кафене за виртуална реалност отвори врати в Газа (ВИДЕО)

„Тийнейджърите с ADHD са една от най-рисковите групи шофьори по нашите пътища“, каза ръководителят на изследването д-р Джефри Епщайн от Медицинския център на Детската болница в Синсинати.

Шофьорите с ADHD са два пъти по-склонни да участват в сблъсъци с моторни превозни средства, отколкото останалите.

Участниците в проучването носели очила за проследяване на очите, които следели движенията на главата и очите. В началото на проучването те отклонявали средно около 22 пъти погледа си встрани от пътя за цялото 15-минутно симулирано шофиране.

Китай е основен иноватор в екологичното строителство (ВИДЕО)

Месеци по-късно това спада съответно до 16,5 и 15,7 погледа за 15-минутно симулирано шофиране.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ CDC изчислява, че приблизително 3,3 милиона американски тийнейджъри са били диагностицирани с ADHD.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.