Главен съдия на двубоя между Германия и Коста Рика тази вечер ще бъде Стефани Фрапар

За първи път изцяло женска бригада ще ръководи мач на Световното първенство по футбол.

Главен съдия на двубоя между Германия и Коста Рика тази вечер ще бъде Стефани Фрапар. Да ръководи мачове от френския елит за нея е нещо познато. Но да ръководи мач на световни финали е миг за историята. 

„За общо 231 мача в цялата си професионална кариера тя има показани 872 жълти и 25 червени картона, което трябва да означава, че хората, които ще си имат работа с нея, в случая Германия и Коста Рика, трябва много да внимават“, каза спортният журналист и футболен съдия Александър Костадинов.

Избрана е за най-добър съдия в женския футбол за 2019, 2020 и 2022 година.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Жена ще бъде съдия на мач от Световно по футбол за мъже (СНИМКИ)

„Тя е познато име дори и в мъжкия футбол. „Свирила е мачове от Шампионската лига, от лигата във Франция, отделно е свирила финала на Световното при жените“, каза футболистката Симона Петкова.

Експертите очакват Фрапар да бъде пунктуална в осъжданията си на Мондиала.  

Едно от предизвикателства пред французойката ще бъде да не допусне грешки в комуникацията с играчите. 

„Футболистите на такова високо ниво все още не са свикнали да виждат жени на терена, от тази гледна точка може да има бариера – поведенческа, а и бариера, която се основава на стереотипи“, смята спортният журналист и футболен съдия Павлета Рашкова.

Фрапар е само една от общо три дами в списъка с главни съдии на световното в Катар.  „Това можем да кажем, че е върхът, който всеки един съдия се стреми да постигне, какво остава за жена“, допълни Рашкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.