Тя е в близост до град Фаюм, в селището Гарза, чието древно име е Филаделфия

Голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет откриха египетски археолози. Находката им е в близост до град Фаюм, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата в Кайро, цитирани от БТА.

Археологическото откритие е в селището Гарза, чието древно име е Филаделфия. То е основано през третото столетие пр. н. е. като център на проект за култивиране на земя на Цар Птолемей Втори, който е имал за цел да осигури хранителни ресурси за държавата. Жителите на Филаделфия били египтяни и гърци.

Подът на погребалната сграда е направен от варова смес, украсена с оцветени плочки. Саркофазите са изработени както в древноегипетски, така и в древногръцки стил, което е по-различно от предишни открития на това място.

Експедицията, която започва работа през 2016 година, е първата, открила фаюмски портрети след британския археолог Флиндърс Питри. Тези реалистични портрети са били прикрепяни към мумиите на починалите. Според учените така се онагледява еволюцията на вековните традиции на древноегипетското изкуство под въздействието на елинистичната живопис от времето на Птолемеите.

В голямата погребална сграда е открита и рядко срещана теракотена статуя на богинята Изида Афродита. Там е намерено и съкровище от документи върху папирус, написани едновременно с гръцка и с демотическа писменост.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.