Необичайно топло време ни очаква преди старта на астрономическата зима

В следващите дни времето ще остане нестабилно  - със сутрешни мъгли и валежи предимно от дъжд. Междувременно ще се пренася топъл въздух от Средиземноморието, с който термометрите ще показват стойности над нормалните за декември.

В понеделник по-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. В останалата част на страната вероятността слънцето да се покаже ще е малка. Около крайбрежието в хода на деня е възможно да превалява слабо. Дневни температури ще са между 4 и 9 градуса.

В хода на седмицата сутрините ще са мъгливи в равнините. С нахлуването на средиземноморски въздушни маси температурите ще се повишават с градус-два всеки ден. Така през почивните дни термометрите в някои райони ще догонят стойности, близки до 20 градуса.

В периода 11-13 декември се очаква преминаването на Средиземноморски циклон с по-напоителни есенни валежи от дъжд почти в цялата страна. Ще духа и силен вятър с топли пориви, които ще топят снежната покривка в планините.

В дните около средата на декември студен атмосферен фронт ще понижи температурите и ще ги върне по-близо до традиционните декемврийски нива. Ще се повиши вероятността за валежи и дори е възможно да падне сняг.

След краткотрайното захлаждане, в дните до 20 декември, отново ще нахлува по-топъл въздух от Средиземноморието с потенциал за температури над обичайните за сезона. Времето непосредствено преди началото на астрономическата зима ще предполага мъгли в ниските райони, динамична облачност и минимална вероятност за валежи.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.