Това сочат резултатите от последното проучване на институцията

Потребителските очаквания в еврозоната за инфлацията през 2023 г. се повишиха през октомври. Прогнозите за следващите три години обаче остават стабилни, но при инфлационен темп, който все още е доста над целта на Европейската централна банка от 2 на сто. Това сочат резултатите от последното проучване на ЕЦБ за потребителските очаквания.

Инфлацията в еврозоната се понижи за първи път от 17 месеца

Инфлацията скочи рязко тази година заради изключително високите цени на енергията и храните. ЕЦБ пък повишава лихвите с рекордни темпове, за да смекчи поне дългосрочните инфлационни очаквания. Средните такива за следващите 12 месеца се повишиха до 5,4% през октомври от 5,1% през септември. Очакванията за инфлацията за три години напред пък остават на ниво от 3 на сто, обяви ЕЦБ въз основа на проучване сред около 14 000 потребители в шест от най-големите държави в еврозоната.

Инфлацията достигна рекордните 10,6% през октомври, след което се понижи до 10% през ноември, но спадът й в началото на 2023 г. се очаква да бъде бавен преди процесите на дезинфлация да се ускорят през втората половина на следващата година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.