Никола Янков алармира, че влизаме в гръцкия сценарий, който ще откаже инвеститорите и държавата може да фалира

Българските предприемачи не могат да изкарат толкова пари докато са живи, колкото ще загубят догодина, че няма да бъдем интегрирани в Шенген и Еврозоната евентуално. Това заяви Никола Янков, предприемач и бивш зам.-министър на икономиката за "Твоят ден".

"Популистките партии БСП и ПП настояват за по-високи държавни разходи, което беше тяхна теза и отпреди. Българският бизнес не е представен в парламент, а е добре да се чуе гласът на предприемачите. Подкрепата на държавата за иновациите в момента е 0% в държавния бюджет. Партиите в момента броят гласове, но това не е дългосрочно добра политика", посочи той.

Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

Според него "Лукойл" може да бъде накаран да си плаща данъците и без да се минава през фаза национализация. "Това по-скоро създава усещане в големите компании у нас, че може да са следващите. Подготвя се закон, който да регламентира национализацията. Ефектът ще е охлаждащ ентусиазма на инвеститорите, защото никой не иска държавата да му вземе бизнеса по всяко време", смята Янков. И допълни, че по всяко време е могло "Лукойл" да бъде накаран да плаща данъци у нас. 

По думите му отстъпката от 25 стотинки не е била ефективна, а за социалното неравенство е било засилено от политиката на БСП и ПП. "Държавата насочва оскъден финансов ресурс към най-богатите потребители, а най-бедните получават трохичките. Антисоциални са политиките, които субсидират цени, а не конкретни социални групи по определени критерии. Трябва да се остави пазарът да определя цените, а не държавата, а уязвимите групи да бъдат подпомогнати", категоричен е икономистът. И разкри какво ще се случи, ако България излезе от дълговите пазари.

"Ако никой не ни дава заеми, спираме да плащаме пенсии, всякакви социални плащания, ще трябва да уволняваме държавни служители. Влизаме в гръцкия сценарий на развитие, големите инвеститори ще гледат с много по-голямо притеснение към нас. Ако държавата фалира, банките ще затворят", алармира Янков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.