Първи на среща с кандидат-премиера бяха от "Демократична България"

Смятам, че тази стъпка на добра воля е добър знак. Надявам се, че заявките, които давам и цялостно личността ми ще бъде отворена врата към повече консенсус, към повече експертност. Това заяви в началото на срещата с “Демократична България” проф. Николай Габровски, кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пожела успех на проф. Габровски за съставяне на правителство. "Влизате на един изключително труден терен. Ако успеете да реализирате правителство и да изпълните задачите си, това ще бъде успех за страната. Ние имаме решение, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство с първи мандат. Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми - има широк спектър от теми, по които добре работим и намираме общ с език с партията, която ви е излъчила", каза той.

ПГ на ДБ представи своите приоритети, сред които влизането на България в Шенген, ПВУ, влизането в еврозоната и законодателната реформа. “Ако няма парламент, няма ПВУ, а България ще изгуби много средства”, заяви Габровски от своя страна. 

Той постави Шенген като свой приоритет. “Това не е просто някаква идея, а ценностна принадлежност. Самият факт, че бяхме поставени в отделна група, го намирам за обидно”, каза проф. Габровски. 

“Ако тези теми са по-скоро приети във формация като вашата, стигаме до реформите, свързани с върховенството на правото. В мое лице ще срещнете само подкрепа във вашите инициативи. В законодателната реформа няма да правя компромис”, заяви кандидат-премиерът. Проф. Габровски каза, че ще поеме ангажимента да се търси конституционното мнозинство, което да позволи да се разгледат правомощията на главния прокурор.

Христо Иванов попита кандидат-премиера на ГЕРБ каква е визията му за реализация на кабинет. Проф. Габровски отговори, че ще бъде подготвен документ. "Деескалацията на напрежението ще изисква кабинетът да е изграден от експерти, по-отдалечени от различните партийните структури. Някои от имената, които са приобщени, са с безспорна репутация и ще бъдат гаранти, че цялостната ни интеграция към европейски и евроатлантически структури ще продължи уверено", обясни той.

По думите му най-голям шанс за съставяне на кабинет има с първия мандат. “Вероятността да се реализира вторият мандат е доста ниска, а за третия - става доста сложна ситуация”, посочи той.

Днес БСП и "Български възход" също ще се срещнат с проф. Николай Габровски в Народното събрание. Покани са изпратени до всички партии, а с останалите срещите са в петък. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.