Правосъдният министър призова да искаме върховенство на закона заради нас самите

Заседанието на мониторинговата група приключи. Говорихме за начина, по който европрокуратурата функционира у нас. Служебното правителство положи големи усилия, за да може европрокурорите да имат всичко необходимо да изпълняват задълженията си независимо и ефективно. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Зарков: Ръчното броене на разписките от машините застрашава целия изборен процес

"Усилията да внесем важни законопроекти са оценени от Европейската комисия и се оценяват по достойнство от ЕП. Бяха изготвени повече от 10 законопроекта, които имат пряко отношение към върховенството на закона. Те са внесени в парламента и се обсъждат. Въпросът е дали процесът по правосъдната реформа ще бъде завършен от това НС. Ефективно антикорупционно законодателство, място и роля на ефективна прокуратура, демократични принципи за взаимен контрол - това касае всички нас. Колкото по-бързо започнем да работим така, по-добре", категоричен е министърът. И допълни, че с много усилия е била върната точката за членство на България в Шенген.

Зарков призова да искаме върховенство на закона заради нас самите. "ЕС следи всяка една държава как се справя с този въпрос, защото пробив в една значи пробив във всички. Затова и се обвърза отпускането на евросредства с реформи за върховенството на закона. Не бива Шенгенският въпрос да бъде използван като лост в този механизъм", подчерта той. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.