"Голяма е вероятността от нови предсрочни парламентарни избори", каза представителят на работодателите

Добрин Иванов от АИКБ очаква да има намаление на цените на предлаганите стоки и услуги в страната. „Не би трябвало пазарът да позволи цените с гласуваните от парламента компенсации да останат същите. Ако пазарът работи, всеки един търговец би трябвало да предложи своя продукт на по-ниска цена, за да изпревари конкурентите си. Това ще проследим чрез НСИ, която следи нивото на инфлацията, за да отговорим на Маастрихтските критерии”.

Това е мнението на Добрин Иванов от АИКБ заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Относно предложението за увеличение на минималната работна заплата, върху която се изчисляват социалните плащания, той каза: „Всички предложения, които засягат увеличаване на разходи, не би трябвало да се разглеждат”.

Работодателите са против обвързването на минималната и средната работна заплата

Обвързването на минималната и на средната работна заплата не е подходящо, изрази позицията на работодателите той. „Дори да има приходи, които финансират този дефицит, непоправими ще бъдат вредите, които ще нанесе това решение на парламента”, каза Иванов.

С увеличението на минималната работна заплата той даде пример  с две области – Кюстендил и Враца, където работниците ще получават почти еднаква заплата, без да се вземе предвид техния образователен ценз и отговорност в работата.

„От 710 до 850 лв. е 20% увеличение на минималната работна заплата”, обясни той исканията на политиците.

„Мярката за увеличаване на МРЗ не е антиинфлационна, тя е проинфлационна”, смята Иванов.

Шефът на БНБ: Готови сме да приемем еврото при стабилна политическа ситуация

„Имайки предвид политическата палитра в парламента и отношението на политическите партии, не смятаме, че правителство може да бъде съставено в този парламент. С първата и втората политическа сила се вижда, че няма да се получи правителство. Без тях не може да се направи кабинет. При третия мандат се надяваме да има национална отговорност и да бъде излъчено правителство”.

„Голяма е вероятността от нови предсрочни парламентарни избори през пролетта. Това означава, че бизнесът ще бъде в ситуация на безтегловност, без ясни приоритети. Политическите партии са единни по отношение на важните за бизнеса въпроси, но по другите – за МРЗ, социални плащания имаме популизъм”, обясни представителят на работодателите.

„Нови предсрочни избори ще доведат до много пропуснати ползи и забавяне на стратегическата цел 1 януари 2024 за приемане на еврото”, категоричен е Добрин Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.