Сняг в началото на следващата седмица

В следващите дни се очаква променливо време с напоителни валежи от дъжд и резки температурни аномалии. Над Балканите ще премине пореден средиземноморски циклон, последван от студен атмосферен фронт, който ще даде началото на захлаждане с потенциал за снеговалеж. 

В събота ще е преобладаващо облачно с кратки разкъсвания в по-ранните часове. В хода на деня ще има валежи в Западна и Южна България. Ще нахлува топъл средиземноморски въздух и дневните температури ще са високи за декември - сутринта между 6 и 11 градуса, следобед в интервала 12-17 градуса. По-хладно ще остане в крайния Северозапад. Ще се усили вятърът от юг-югозапад, като поривите ще са особено силни в планините и по северните склонове към предпланинските райони. 

Неделният ден ще е облачен, дъждовен и ветровит. През нощта от запад на изток валежната зона ще обхване цялата страна. Значителни количества дъжд ще паднат в Рила, Пирин и Родопите. Вятърът ще остане особено силен в планините, около тях и в почти цяла Източна България. Температурите ще се повишат още малко и в някои райони ще достигнат 20 градуса в най-топлата част на денонощието. 

След мокрия, но топъл уикенд, в първия ден на следващата седмица атмосферната конфигурация рязко ще се промени. Ще премине студен атмосферен фронт, който осезаемо ще свали температурите. В понеделник през деня те ще са между 3-4 градуса на Северозапад и 10-11 около крайбрежието. След временно прекъсване през нощта и в понеделник сутринта, следобед отново ще завали. В планините, както и на много места в областите на Западна и Северна България, ще има условия за мокри снеговалежи.

Във вторник и сряда ще е студено с температури сутринта около и под нулата, а през деня до максимум 5-6 градуса. Във вторник валежите ще намалеят и ще спрат с тенденция за кратко да се покаже слънцето. Вечерта и в сряда обаче отново ще превали дъжд и сняг.

От четвъртък до края на седмицата температурите ще се повишат, с което преобладаващите валежи ще са от дъжд. От север ще нахлува по-студен въздух, а от юг ще напират по-топли средиземноморски въздушни маси. Северно от Стара планина ще остане по-студено с потенциал за снеговалеж, докато на юг ще вали предимно дъжд.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.