Единственото притеснение и популисти да решат, че ще управляват монетарната система и да предизвикат хиперинфлация, допълни той

Влизането в еврозначава ниски лихви за всички и по-малки транзакционни разходи. А оттук следва, че бизнесите ще продължат да съществуват и ще отворят още работни места. 0,3% е влиянието на еврото за инфлацията, така че покачване няма да има. Това заяви икономистът Мартин Димитров от "Демократична България" за "Твоят ден".

Според него страхът от еврото идва от притесненията за премахване на валутния борд. "Популисти могат да решат, че ще управляват монетарната система и да предизвикат хиперинфлация. В период на покачване на лихвите е още по-важно да влезем в еврозоната. В Унгария е най-високата инфлация в ЕС, те не искаха да приемат еврото. Една информационна кампания за еврото ще убеди хората в ползите му", подчерта той. 

Димитров: Ако ще въвеждат хартиени бюлетини, поне да запазят машинното броене

По думите му ДБ няма да подкрепи първия мандат, защото не вижда гаранции за ключовите реформи. "ГЕРБ има сериозна вина за забавянето им. Подкрепа на техен мандат би означавало тези реформи да не се случат", смята Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.