Няма никаква причина да имаме дефицит изобщо в момента, смята икономистът

Приятно изненадан съм от състава на Министерския съвет. Така е измислен, че да покрива по-голямата част от политическия спектър, ако не и целия.  Има лица от различни правителства през последните 20 години. Кабинетът е направен умно, няма действащи парламентаристи. Има достатъчно причини всяка от партиите да го подкрепи, ако реши. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев за "Твоят ден".

По думите му се очаква някои партии на инат да откажат подкрепа за кабинета "Габровски". "На всички им писна от безвластие и безвремие. Познавам предложената за министър на финансите Маринела Петрова добре, тя е нелошо попадение. Надявам се да вкара в ред финансите на държавата с консервативна фискална политика. Това е една от най-важните позиции с оглед на бюджетния погром", смята тя. И допълни, че не е лошо, че нямаме нов бюджет за догодина.

Николай Василев: Въпрос на време е лихвите по кредитите да се вдигнат още

"Ако беше се вкарал какъвто и да е бюджет, щеше всяка партия предизборно да наддава без желание да поеме отговорност за управление на страната. Поемане на по-тежката отговорност, а не бягане, е удължаването на бюджета от страна на служебния кабинет. Политиците приканват вдигане на разходите с различни проценти, като няма горна граница. Винаги съм бил за балансирани бюджет и излишъци. Няма никаква причина да имаме дефицит изобщо в момента. Дефицитът се вижда само от популисти. Всички мерки са раздадени по неправилен начин. 1 млрд. лева месечно за ток за подпомагане е безумно. С 25 стотинки за литър гориво - кого подкрепяме? Бедните, които не карат изобщо или карат 20 км месечно или богатите? Цялата финансова политика е оплескана", подчерта икономистът.

Според него влизането в еврозоната няма да покачи инфлацията. "Няма причина да се смята, че ще има рязък скок в цените. Когато се окаже, че инфлацията е несъстоятелна теза, противниците на еврото ще си измислят друга. Ако имаме политическа воля и се обединим, има шанс да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г.", смята Василев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.