"Това е част от стратегия, която трябва да представи партията като една широко отворена формация", посочи бившият военен министър

Ако се имат предвид декларациите, които правят парламентарно представените партии – шансовете са никакви. На ГЕРБ им е ясно, че този кабинет няма да бъде подкрепен. Това е част от стратегия, която трябва да представи ГЕРБ като една широко отворена формация. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News бившият военен министър Красимир Каракачанов в отговор на въпроса какви са шансовете проектокабинетът „Габровски” да бъде гласуван в НС.

По думите му целта на партията е да покаже, че „са отворени към всички в името на отечеството”. „Това същност не е така. Това е хитър ход, чиято цел е да се подготви по-добре почвата за едни предстоящи през март избори. Тогава кампанията ще бъде „Ето, ние ви предложихме хора, които не са ангажирани, експерти – а вие не ги харесахте”.

Каракачанов посочи, че от лицата, които сме сменили в политиката през последната година и 7-8 месеца – държавата едва не е фалирала. „Като чуя за смяна на поколения, за смяна на лица – искам да спрем да бъдем толкова наивни. Крайно време е да разберем, че няма магическа пръчка, с която чудотворец, дори от Канада, да ни реши проблемите. Проблемите на народа могат да бъдат решени, само ако самият той разчита на собствените си сили, има достойнство и избира разумни политици”.

Според Каракачанов  ГЕРБ могат да бъдат критикувани за много неща, но има и неща, които бяха свършени. „Това, за което аз персонално критикувам ГЕРБ – е, че Борисов, за да оцелее политически, направи някои неща, които за мен са равносилни на унижение, да на кажа на национално предателство. Темата с Македония – да завъртиш на 180 градуса позиция, която твоето правителство е наложило, за да се харесаш на Брюксел и Вашингтон, защо му е това унижение на стари години? Човек трябва да има някакво достойнство. Това му е вината на него – че бързо сменя позициите и е готов да жертва всичко и всеки, за да оцелее персонално. Но това нещо накрая се плаща”, посочи той.

"Няма да има правителство. То е ясно. Ако има кабинет ще е евентуално с третия мандат. Но ГЕРБ излизат чисти и казват: „Ние бяхме достатъчно компромисни. Нито един гербаджия няма тук. Но вие не го искате – носете си отговорността”, категоричен е Каракачанов. 

Според него, ако има кабинет с третия мандат, то той ще е от типа „Беров”. „Ще бъде зависимо пак политически и икономически, а в конкретната ситуация и външнополитически, защото трябва да изпълнява поръчки, които не винаги се одобряват от хората. За да спечели време до местните избори. Но като че ли този вариант е по-добър, отколкото избори след избори. Тя държавата умира. Никой не говори за това. Новите лица не знаят къде се намират . Не разбират от политика. Все едно „колкото прасе от кладенчова вода”. Те не познават историята на Европа, не познават историята на собствения си народ”.

Той коментира и въпроса ще се кандидатира ли на следващите предсрочни избори през март. „Това е най-лесното нещо. Но едва ли това е решението. Аз на последните поредни избори не съм се кандидатирал, защото реших, че след изборите през 2021 година, когато ВМРО ги загуби, е редно да си подадеш оставката.  Аз си подадох оставката. Никой не може да ми наложи политическа карантина -  аз винаги говоря това, което мисля. Сега, когато съм по-свободен човек, говоря по същия начин, когато бях ангажиран. Никой не може да ми налага карантина, да ми затваря устата или да ме накара да мисля удобно за някого”.  И допълни: „През последната една година дадох възможност на по-младото поколение във ВМРО да излезе напред и да покаже какво е научило”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.