Настояват за увеличение на заплатите

Протест на работници в Агенция „Пътна инфраструктура“ затвори движението през тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус”. Недоволството беше организирано от КНСБ. Основното искане на служителите в Пътната агенция е за увеличение на заплатите с 30%.

Пред NOVA работещите в АПИ обясниха, че заплатите им не са увеличавани от близо две години, а размерът им определиха като „унизителен”. Те поискаха подмяна и на работното облекло.

Затова,че заплатите в сектора са ниски признаха премиерът Гълъб Донев и регионалният министър Иван Шишков. Те обещаха скоро ситуацията да се промени, но се усъмниха, че времето на служебното правителство ще е достатъчно за големи реформи.

Под звуците на сирени служителите на АПИ затвориха за 15 минути магистрала „Хемус“. И призоваха: „Нека да бъдем оценени подобаващо“, заяви протестираща.

Да бъде оценен подобаващо настоява и Димитър Коцев, дългогодишен служител в Областно пътно управление – Кюстендил. „Моята заплата е 719 лева. Когато започнах преди 10 години работа в Агенцията, заплатата ми се равняваше на две минимални работни възнаграждения. В момента отивам на заплата под минимума“, обясни той.

„Аз съм старши специалист и възнаграждението ми е 900 лева бруто. От две години не са ми увеличавали заплатата. Отделно, класът прослужено време ни го махнаха, което влияе на формирането на заплатата”, подчерта служител на АПИ.

На пътя протестиращите оставиха чифт обувки - такива, с които се налага да работят. Определиха ги като обувки за бедни. И поставиха ултиматум – ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%, ще блокират основни пътища за дълго.

От кулоарите на парламента регионалният министър Иван Шишков обеща, че скоро ситуацията ще се промени. „Аз изисквам изключително много работа от АПИ. След като искаме повече работа, трябва да им осигурим и по-добро заплащане. Наистина се е получил изключителен дисбаланс тази година“, смята той.

По решение на Шишков от понеделник Пътната агенция е с нов шеф. Според премиера Гълъб Донев ниските заплати в сектора се дължат години грешна политика. „Не може едно служебно правителство, което има съвсем кратък мандат, да реши в цялост този проблем“, обясни министър-председателят.

В отговор до NOVA от Пътната агенция обясниха, че е планирано увеличение на заплатите с 20% от 1 януари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.