Миналия четвъртък активисти се залепиха за асфалта на две от най-големите германски летища

Мюнхен забрани някои протести за борба с изменението на климата след блокадите на летищата миналата седмица. Всички свързани с климата прояви, целящи блокиране на ключови пътища и други зони, ще бъдат забранени поне до 8 януари.

Столицата на провинция Бавария направи това съобщение, след като активисти за климата нарушиха за кратко движението на летището в Мюнхен в знак на протест срещу въздействието на въздушния транспорт върху околната среда.

Откритие в Китай натежава в полза на теорията за куха земя

Забраната има за цел "да гарантира, че основните пътища за спешни и спасителни автомобили в района на града са винаги свободни и да предотврати възможни вреди, които биха могли да възникнат поради забавяне на спешното пътуване", се казва в изявление на местната управа.

Миналия четвъртък активисти се залепиха за асфалта на две от най-големите германски летища - в Берлин и Мюнхен, като блокираха пистите и улиците. Те протестираха срещу евтините пътувания по въздух.

Принц Уилям присъства на наградите "Earthshot" в Бостън (ВИДЕО)

Активистите от екологичната група Last Generation в изявление призоваха правителството да спре да субсидира въздушния транспорт и вместо това да разшири предложенията за евтино пътуване с влак.

ООН: Природният феномен "Ла Ниня" може да продължи до март 2023 г.

По данни на Европейската агенция по околна среда пътуването с железопътен транспорт е свързано с 14 грама емисии на CO2 на пътнически километър. Пътуването със самолет пък генерира 285 грама за същото разстояние.

След успеха на германския железопътен билет за 9 евро през лятото, страната обяви новия Deutschlandticket - национален билет за обществен транспорт, който струва 49 евро на месец. Министърът на транспорта Фолкер Висинг заяви, че целта на този ход е да се намалят вредните емисии и да се помогне на хората да се справят с кризата.

Транспортните власти обявиха и нов "френско-германски билет за влак за млади хора", който обещава евтини билети между Германия и Франция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС