Предложението гласуването да се отложи дойде от Кирил Ананиев от ГЕРБ

Комисията по бюджет и финанси реши да не разгледа на второ четене проекта за удължаване на държавния бюджет. Това стана след предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ. Мотивът – в сряда в пленарната зала ще се гласува кабинетът „Габровски” и ако получи подкрепа, според ГЕРБ той трябва да предложи бюджета за 2023 г. Ако това не се случи, комисията ще се събере по-късно тази седмица, за да приеме удължаването на държавната сметка. Ананиев отново настоя за редовна финансова сметка.

Десетима от членовете на комисията подкрепиха това предложение, а 9 гласуваха с „въздържал се”. 

Преди утрешното решаващо гласуване в Народното събрание, служебният министър-председател Гълъб Донев обяви своята позиция. "Два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство", посочи той. 

И даде висока оценка на хората, които Габровски е предложил за министерските постове. "Надявам се това, което като проектосъстав на кабинета предложи професор Габровски, а това са едни хора, които са подбрани като професионалисти в своята сфера, в своята област, за която се предлагат като министри и вицепремиери ,да бъдат избрани час по-скоро и България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите", подчерта премиерът. 

Именно за да се изчака това гласуване, ГЕРБ предложи удължаването на бюджета да бъде сложено на пауза.  Поне за няколко дни. И ако има редовен кабинет - той да определи финасовата политика за следващата година. Кирил Ананиев призова за редовен бюджет за 2023 г., където могат да се фиксират и финансово осигурят всички политики и приоритети.

Гълъб Донев прие това решение. "Те просто променят дневния ред на заседанието и отлагат с ден-два разглеждането на тази точка от дневния ред на бюджетната комисия, така че за момента да, ако утре се гласува редовно правителство има пълни права и свобода съответно да предложи нещо друго освен удължителния закон за бюджета", посочи той. 

Според Васил Велев – председател на АИКБ, не е фатално това, че се отлага с ден-два разглеждането. „Има много предложения, които ако бъдат приети между двете четения, дефицитът ще се увеличи с няколко милиарда допълнително”, заяви той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна не мисли, че отлагането е фатално. „Фатално е, че държавата няма бюджет за следващата година. И отдавна казахме, че това, което се внася, първоначалната идея да не се развихри в парламента наддаване или предлагане за увеличение на този или онзи параметър, всъщност е провалена”, смята той.

Икономисти вече изразиха притеснение, че за да има редовен бюджет ще минат месеци и страната рискува да прекара половината от 2023-а без приета финансова рамка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.