Класните стаи са наполовина празни, а педиатричните отделения - почти пълни

Грипната вълна у нас идва по-рано от обикновено и с повече болни. В подем са и вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. Това отчитат от Центъра по заразни и паразитни болести. Сред най-засегнатите са децата.

Класните стаи в училищата са наполовина празни, а педиатричните отделения - почти пълни, показа проверка на NOVA. Едновременно у нас циркулират два вида грип, ротавируси и скарлатина. Изолирани са случаи и на свински грип, но не се очаква по-тежка клинична картина. Пикът на грипната епидемия се очаква в края на януари и началото на февруари.

Наскоро цялото семейство на Ирина боледува от риновируси, така че сега основната цел е поддържането на имунитета. И ако децата на Ирина са на училище, то голяма част от техните съученици са вкъщи.

Доц. Кунчев: Завръщат се вируси и грип, чието разпространение беше забавено от COVID-19

В столичното 107-о училище регистрират бум на заболели. „Ситуацията в някои класове е доста сериозна - от 24 по 20 деца липсват, включително има болни колеги. При 4-ри деца той е неефективен просто учебният процес”, казва директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш. Аварията в София, оставила няколко квартала и десетки училища без парно, принуждава директора да освободи по-рано учениците от занятия в петък.

Личните лекари също отчитат повишена заболеваемост на остри инфекции от началото на седмицата. „Неочаквана за този период от годината и за това време, което е в момента - сравнително не много студено. Типичните симптоми са отпадналост, остра болка в гърлото, хрема, оплаквания от гадене, повръщане и стомашни разстройства”, споделя общопрактикуващият лекард-р Михаил Михов.

Установени са три случая на свински грип в страната

В Центъра по заразни и паразитни болести изолират все повече грипни вируси. Наред с обикновения, са доказани и 3 проби на свински грип. „Свинският грип набира скорост, но все още е с неголям брой случаи и не очакваме той да даде по-тежка картина. Другият грип АH3N2 протича по-тежко и хоспитализациите нарастват, когато той превалира. И той превалира в момента”, казва директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Противогрипните ваксини предпазват и от него, успокоиха лекари. Проблемът обаче е, че не всички желаещи са се имунизирали. „Свършиха за по-малко от седмица. В аптеките ваксините също свършиха. Тази година специално интересът беше изключителен. Определено ваксините не достигнаха, все още продължават запитванията за имунизации”, споделя д-р Михов.

Защо растат случаите на респираторни заболявания сред децата

С повишаващ се темп при малките пациенти расте и остър респираторен вирус. „Причина за сериозните усложнения, които наблюдаваме при деца, е натискът за хоспитализиране именно в детски отделения. Една голяма част е при деца до 5-6 години. Проблемът при него е, че засяга долните дихателни пътища, т.е. имаме кашлица, задух, отпадналост, главоболие. Не са специфични симптомите, но са тежки”, уточни проф. Христова. 

Наред с вирусите настъпват и бактериите, причинявани от стрептококи или т.нар. скарлатина. Случаите се покачват в цяла Европа. Инвазивният щам, довел до няколко смъртни случая на деца във Великобритания, не е засечен у нас, допълват експертите. Няма дори съмнителни за него проби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.