Менопаузата не е болест, казаха специалистите

Темата за здравето на жената по време на менопаузата коментираха Д-р Рада Прокопова – кардиолог и специалист вътрешни болести, началник на клиниката по вътрешни болести на болница „Св. Анна“ в София, д-р Светлана Хедер – ендокринолог към ДКЦ „Аджибадем Сити Клиник“ УМБАЛ „Младост“ и д-р Елеонора Валянова – дерматолог в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS.

Д-р Прокопова каза, че по време на перименопаузата, менопаузата и малко след нея сърдечно-съдовия риск при жените се изравнява с този на мъжете. До 40-45 годишна възраст жените са защитени от женските хормони, но след това рискът дори става по-висок особено след 60-65 години, поясни тя. Жените по принцип са хипотонични докато има женски полови хормони, но обратът настъпва при перименопаузата, който е драстичен и това предизвиква голямо безпокойство, обясни д-р Прокопова.

Д-р Хедер каза, че менопаузата не е болест и не е еквивалент на старост. Тя не настъпва веднага, а поне 10 години преди да спре менструалния цикъл. След 37 -година възраст всички жените навлизат с различна скорост в периода на перименопаузата, обясни тя. В яйчника се произвеждат и женски  мъжки полови хормони, и около две години след настъпването на менопаузата тези хормони падат и започват да превалират мъжките, посочи лекарят.

Д-р Валянова каза, че по време на менопаузата кожата на жените става по-тънка, по-суха проявяват се бръчки, отпуска се. За поддържането са подходящи средства, които да хидратират, омазняват кожата, съществуват много възможности за подобряване качеството на кожата, поясни тя. След 25 – 30 - годишна възраст дамите могат да използват подходящи кремове, хидратиращи процедури, след 35 – годишна възраст мога да се правят процедури, стимулиращи колагена и еластина, посочи д-р Валянова.

Д-р Хедер коментира и теглото при жените. Това което може да направят те е да се грижат за тялото си от по-ранна възраст, посочи тя. Добрата фигура е свързана не само с външния вид, но и със здравето, бе категоричен лекарят.

Д-р Хедер сподели следното“ Горещите вълни най-често започват около две години преди спиране на менструалния цикъл и продължават две - три години след това. „Спасение от горещите вълни по-скоро няма. Дори хормоналните препарати не са панацея в този случай, те носят своите рискове, които са свързани с тежки заболявания“, посочи тя. Здравословният живот намалява и силата, продължителността и  честотата на горещите вълни, каза лекарят.

Д-р Валянова сподели, че косопадът се дължи на мъжките хормони, на слабата секреция на жлезите, атрофия на космените фоликули. Трябва да се избере подходящо средства за дехидратиране на скалпа или обезмасляване, прилагат се различни процедури и терапии за косъма, поясни тя.

Храните, които трябва да присъстват в режима и не бива да бъдат подценявани са  ядкови, пълнозърнести, зеленчуци и плодове, каза д-р Хедер.

Здравословното хранене, физическата активност, емоцията, психиката за важни за здравето на жената през периода на менопаузата, каза д-р Велянова.

Д- р Прокопова сподели, че всеки ден прави 45 минути упражнения у дома.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.