Лампите се спират с цел икономии

Кражба след кражба, а между двете кражби – отново кражба. Това се случва  в няколко кюстендилски села. Жителите им са категорични, че причината за тревожно зачестилите набези е уличното осветление, което от два месеца вечер не свети заради икономии на община Кюстендил. Непрогледната тъмнина за крадците се превръща в зелена вълна и в последните седмици те не спират да разбиват автомобили и къщи.

В община Кюстендил уличното осветление е спряно само в селата. В Николичевци кражби в последни дни се случват непрекъснато. 
 
"Аз лично заварих крадец, който да ми рови в колата. Вътре в колата си ровеше, кучетата започнаха да лаят. Аз излязох да видя какво става, какво е това нещо и той избяга просто надолу в тъмното. Нито го видях къде отива, нито кой е. Реално, в тази тъмниц, не може да се види нищо. Аз не съм човекът, който да го гони", разказва една от потърпевшите. 

Местните хора категорично обвързват кражбите с тъмните улици нощем. Докато осветлението работело, крадците не действали. Официално обаче сигнали не били подавани, твърди кметът на Кочериново Спаска Методиева. Тя знаела само за един случай.
 
"Сега ракия, буркани. Възможно е да е имало такова нещо, мен не са ме уведомили. Аз знам само за една кола тук срещу кметството точно. Обадили са се на кварталния. Кварталният са взели мерки, уж, и го открили кой е. Някакъв от махалата, който обикалял и правел такива изпълнения – и отговорът е дали е през нощта, или е през деня, дали ще има улично осветление през нощта или няма да има - той си бил просто такъв. Обикалял и правел такива изпълнения", твърди Спаска Методиева, кмет на с.Николичевци. 

От община Кюстендил заявиха, че осветлението се спира с цел икономии. Така щяла да се генерира икономия от около половин милион лева за зимния сезон. В Николичевци обаче си искат безопасността обратно. И зоват полицията за по-засилен контрол. 
 
Според графика осветлението в селата ще заработи отново в дните преди коледните празници. След Ивановден обаче то ще бъде угасено.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.