Децата не са виждали родителите си от месеци

Децата на отбора по художествена гимнастика на Украйна ще посрещнат Рождество Христово в България. Преди месец имаше опасност децата да останат без храна в станцията на БДЖ в Приморско, но след репортаж на NOVA, проблемът бе решен. Сега те тренират и учат онлайн в страната ни.

Треньорът Анна Миркаротская обясни, че в началото на войната в Украйна са решили да избягат в чужбина, за да запазят децата. Пристигат в България в края на февруари - треньор и 34 деца на възраст между 5 и 12 години. Първоначално се настаняват в Созопол, а след това – в държавната база на БДЖ в Приморско.

„Посрещнаха ни много топло. Когато пристигнахме, бяхме в лошо психическо състояние, постоянно плачехме. В началото не осъзнавахме какво става – чакахме”, разказа Миркоротская.

Повечето деца не са виждали родителите си от края на февруари. На гимнастичките е предоставена спортна база в Созопол. Предоставили са им условия за дистанционно учене.

Децата искат да свърши войната и всички да са си у дома. „За семейството ми искам плюшена играчка – голяма мечка, за мен може малка”, каза едно от децата. Друго си пожелава да има мир.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.