„Пробвахме с професор, пробвахме с академик, сега … има и генерали-професори", каза Алгафари

Електоратът е обърнал гръб на политиците и ги оставя да се оправят сами. Около това мнение се обединиха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политическият пиар Нидал Алгафари и бившият председател на Комисията по досиетата и бивш депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Комисията по досиетата съществуваше от 6 април 2001 г. до 20 юни 2002 г. и бе закрита от правителството на Сакскобургготски точно, когато идва ред да се оповестят досиетата на кредитните милионери.

Според двамата може да има правителство с третия мандат.

„Най-лошото редовно правителство е по-добро от най-доброто служебно. При следващи избори процентите на всички партии ще бъдат надолу”, каза Андреев.

„Двама професори бяха принесени в жертва – Габровски и Денков. Тези хора в нормална обстановка щяха да бъдат добри премиери”, допълни Алгафари.

Бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев обобщи: „проблемът е, че банкянския Меси не иска да признае, че е недолюбван. Факт, че той прави тази жертва – да не бъде официално във властта… това е като двуличието на президента”.

Людмила Илиева: Министрите на ПП трябва да са компетентни и почтени хора

Всяко едно правителство в този парламент е по-добре от кое да е служебно, повтори Андреев.

„Пробвахме с професор, пробвахме с академик, сега не знам кой ще е… има и генерали, които са професори”, каза шеговито Алгафари и допълни иронично: „ние сме богата държава, можем да си позволим избори през 3 месеца”.

Според Андреев президентът не е виновен (за политическата криза – б.р.). „Той ползва правата си по конституция”, смята той.

Той предлага да има конституционни промени и да отпадне института „служебно правителство”.

„Какво е това служебно правителство. Вижте в Англия – падна премиерът, парламентът си управлява… Който спечели изборите – получава служебно мнозинство в парламента и управлява, за да не се моли, да няма „златни, сребърни пръсти”. Привърженик съм на това 6% да стане минимума за влизане в парламента”, каза Андреев.

Десислава Атанасова: ПП лъжат, не са се срещали с никого от ГЕРБ

Алгафари смята, че президентът не е успял да обедини хората, протестиращи на жълтите павета, не ги е сплотил да бъдат едно цяло. „Той имаше краткосрочни цели - да удари лошо ПП ГЕРБ, но когато осъзна, че разрушава целия политически елит, започна да говори малко по-добре с ГЕРБ, да общува с ДПС, за да пребори новия му враг ПП”, каза Алгафари.

По-остър в изказа и оценката си бе Андреев. „Президентът се оказа, че не е толкова нетърпим към милионерите. Има един Копринков, който мишкува около него. Има един зам.-министър, който влагаха, назначаваха. … Президентът е двуличник и не е онзи президент, за който искаше да се представи. Той институционализира протестите и започна да ги цепи – да може да прави каквото си иска, да слага служебни правителства”, каза бившият депутат от ГЕРБ.

Според  Алгафари това че Кирил Петков излъга за двойното си гражданство и постави президента в условие да го защити, „той все си мислеше, че тези млади момчета (от ПП) ще може да ги води на юзда”, каза политическият пиар. …

Андреев смята, че от тези чести избори губят БСП. „Това, което прави Нинова мислите ли, че го прави, защото вярва – глупости. Тя (позицията й за оръжия за Украйна) го прави заради електората. Тя няма корени в БКП, в ГЕРБ май има повече членове на БКП”, каза бившият депутат на ГЕРБ.

„БСП се оформя като най-губеща. Докато там не настъпи нещо ново, ще падат процентите. Хората очакват нещо ново, което да е на принципа на отворената десница. Проф. Герджиков преди да се връща в политиката, да отговори – чувал ли е за делото „Синдик”, има и заключение по това дело. След Филчев, делото отива при Цацаров (тогавашния главен прокурор). Герджиков защитаваше кандидатурата на Гешев, не е казал нищо против войната на Путин, това е поръка на Митрофанова чрез Царя (Симеон Сакскобургготски, който се отказа от титлата си и стана премиер), каза Методи Андреев.

Алгафари коментира, че всички наши политици са се снимали с какви ли не посланици. „Те ще спечелят от нови избори от един проект .. Атанас Пеканов, нещо което е ляво, ама не съвсем – ще се представят като новите месии, които да спасят обществото”, допълни Нидал Алгафари.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.