Това заяви за NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво ще продължи до края на месец януари. Това обяви пред NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов. След това обаче мярката ще бъде променена, а ползването на помощта ще зависи от доходите, които получаваме.

Хора, чийто доходи са до 1000 лева, ще могат да зареждат гориво с отстъпка. Такава е идеята на служебното правителство. Това ще стане с видоизменянето на мярката за 25-те стотинки. Очаква се обаче промените да влязат в сила към края на януари. Дотогава всички граждани ще имат право на помощта.

Георги Димитров кара автомобил на газ. Доволен е, защото плаща по-малко от шофьорите на дизел и на бензин. Ползва и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Той смята, че мярката е полезна и от нея трябва да се възползва всеки. „Задължително е държавата да мисли за всички, иначе има някакъв вид дискриминация“, е мнението на Димитров.

Въпреки заявката, че мярката ще остане в сила до Нова година, от Икономическото министерство решиха да я удължат. „Единствената разлика е, че тя вече ще се финансирана не с пари от държавния бюджет, а от свръхпечалбата на „Лукойл“, обясни Стоянов.

Промяната в начина на финансиране срещна одобрението на енергийния експерт Мартин Владимиров. „До момента всички ние, данъкоплатците, финансирахме отстъпка, която всъщност даваше повече привилегии на по-заможни домакинства, докато „Лукойл” генерира гигантска печалба”, каза той.

Отстъпката от 25 стотинки ще важи за всички още само около месец. След това мярката ще бъде променена. „Работата на работната група е мярката да стане социална, тъй като досега тя е за абсолютно всички хора, независимо от техните доходи. За момента говорим за хора с доходи до 1000 лева”, поясни министър Стоянов.

Не бензиностанциите част от хората реагираха на новината с недоумение. „Не смятам, че е справедливо. Добре е за хората, които са с по-малки доходи, но, може би, за тях да се направи по-голяма отстъпка просто”, предлага Евелина.

„Подозирам, че никое правителство няма да се осмели да направи такава политика, която наистина да е само за уязвимите групи”, категоричен е Владимиров.

Очаква се окончателното решение за удължаване на мярката. Междувременно в парламента депутатите приеха на първо четене по-високи компенсации при зареждане на гориво. Законопроектът е на ГЕРБ, а в текстовете е записано, че компенсациите следва да бъдат не 25 ст., както към момента, а 1 лв. за всеки зареден литър гориво. Идеята е от тази мярка да се възползва и бизнесът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.