Д-р Румен Велев също коментира темата в “Здравей, България”

Размяната на бебета в столичната АГ болница “Шейново” е абсолютен прецедент, а при работата в родилните отделения се спазва строг протокол. Това обявиха в студиото на “Здравей, България” д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение в Шейново, и д-р Румен Велев, директор на болница “Шейново”.

Едва след започналото вече разследване може да се каже дали има виновник и кой е той, каза д-р Велев. “Това е най-вече тежко за семействата, но и за нас, защото психическият натиск, който целият персонал на болницата изпитва в момента, е изключително голям. Всички сме много разстроени и под голям стрес”, каза още той. 

Велев обясни, че по време на 3-дневния престой на бебета в болницата, за тях се грижат много хора, тъй като смените им са на 12 часа и всеки има своите задължения по време на дежурство. 

Психолог: За майките на разменените бебета реалността е подменена

“Идентификацията на бебета е един много чувствителен момент от две страни - както от персонала, така и от майките. Няма нищо скрито от майките”, категорична е д-р Узунова, началник на Неонатологията в болницата. “В общата стая, където са всички бебета, има код за достъп и няма как сама майка да влезе и да взем друго бебе. Достъпът до там е през акушерка”, обясни тя.

При изписването на родилките и бебетата на документацията има номер на детето, номер на родилка, номер на история на заболяването и още един номер. “Но това не е нейна работа (на майката). Ако пациентката реши, обаче, може да сравни своята гривна с тази на бебето, които винаги трябва да еднакви”, обясни д-р Узунова. “Те фигурират на епикризата на всяка пациентка, на табелката от количката, на историята на заболяването - там където, всяка родила се подписва собственоръчно какво бебе получава”, допълни още тя.

По думите й това е рутинен протокол, който е “добре измислен”.

НОВИ РАЗКРИТИЯ СЛЕД РАЗМЯНАТА НА БЕБЕТА: Пред NOVA говори лекарката, която първа е научила

Акушерката, която е била на работа в деня на изписването, има стаж от общо 32 години, целият в болница “Шейново”, каза д-р Узунова. 

“Не допускам, че тази жена има нужда допълнителен контрол. Както и не допускам несравняване на гривничките”, категорична е лекарката.

Тя обясни, че първоночалното съмнение, възникнало у семейството, подало сигнала, дошло от цвета на очите, а след това и от други белези. “Семействата не са квалифицирали по един физически белег, по-скоро са събрали няколко физически белега във фамилията, като цвят на очите. При двама по-светлооки родители вероятността детето да е с тъмно кафяви очи или черни - е малка. Тогава родителите са проверили гривничките”, посочи Узунова.

Лекарката е категорична: “С повече експедитивност, можем да предотвратим трайните последици”.

Вече са разпитани близо 30 служители в „Шейново”. По информация на източници на NOVA едната майка си е направила втори ДНК тест, от който се чака резултат. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.