България да заложи евроатлантическите ценности в основата на управленска програма, смята бившият външен министър

„Светът се промени драматично. На изпитание бе поставена световната финансова система, безпрецедентни бяха не само санкциите към Русия, но и скоростта, с която те бяха взети. 30 държави, сред които и Австралия, Сингапур, Южна Корея – световната демократична общност реагира единно срещу инвазията. Тези финансови санкции са голяма част от натиска над Русия”.

Това заяви в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News Надежда Нейнски – бивш външен министър, бивш евродепутат и бивш посланик на България в Турция.

„2022 г. бе предизвикателство към демокрацията в света. Дълго време демокрацията бе приемана за даденост, не бяхме свикнали да има сериозни проблеми в държавите. Инвазията на Русия в Украйна постави на изпитание всичко”, каза бившият ни външен министър.

Относно приказките, че България е продавала оръжие, което достига до Украйна, тя бе категорична, че това не е държавната политика. „На базата на държавната политика се определя решението на една страна”, каза дипломатът по повод гласуваната военна помощ за Украйна.

Нейнски очаква през 2023 г. да има сериозна икономическа стагнация в Русия.

„Русия се държи по безпрецедентен начин към България”, каза дипломатът по повод поведението на руския посланик в София.

„Тези руски интереси в България не са онези, за които мнозинството от българите гласуваха, за да може страната ни да има перспектива. За мен е болезнено, че толкова години след началото на демокрацията продължава да има хора, които не знаят в кой парламент са избрани – българския или руския”, каза Нейнски.

За нахлуването на Русия в Украйна, тя заяви: „Това не е конфликт, това е война, започната от една страна. България няма как да бъде по средата на този конфликт – тя може да бъде или на страната на агресора, или на страната на нападнатата държава. Малко преди Русия да нападне Украйна, Русия изпрати 2 писма – до НАТО и до САЩ. В писмото до САЩ Путин говори за това, че трябва да има нов световен ред, Русия да си върне влиянието в Централна и Източна Европа. България не прави услуга за Украйна, България прави услуга на себе си (предоставяйки военна помощ - б.р.)”.

Позицията на България бе половинчата – едва ли не сме принудени да действаме под натиска на нашите съюзници, обясни тя.

За промяната в международната политика тя каза: „Вижте промените в Германия, вижте Финландия и Швеция, които години отказваха да влязат в НАТО. Надявам се, че в България има критична маса, която да отстоява евроатлантическо мнозинство”.

За политическата криза в страната ни бившият външен министър каза: „Ако има 5 неща, за които е критично важно да свърши България, те трябва да са в основата на управленска програма”, смята тя.

„Партиите ще търсят да залагат на твърдите ядра. Една избирателна активност от 30%  - ще има мнозинство от 70%, което ще бъде управлявано от 30% активисти. Няма как да работим по старите правила и да очакваме нови резултати. Трябва да се види желание за промяна”, обясни Нейнски.

За отлагането на членството ни в Шенген тя каза – „В периода, в който преговаряхме за сваляне на визите, България не бе член нито на НАТО, нито на ЕС. … Оценката за политическата перспектива на една държава накланя везните в една или друга посока. Независимо дали сме изпълнили или не техническите критерии, доверието ще наклони везната”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.