Те посочват разликата между алергия, настинка и по-сериозно заболяване

Постоянно течащият нос е нещо нормално за децата под 6-годишна възраст, според експерти, съобщи ЮПИ. Според д-р Мария Мехия, професор по семейна медицина в колежа Бейлър в Хюстън, симптомите на настинка при децата могат да продължат до 14 дни."Нормално е децата да се разболяват лесно, докато имунната им система е в период на израстване."

Повечето от заболяванията при децата са в периода между септември и април. Децата, които посещават детска градина или училище, са изложени на множество патогени, вируси и бактерии, с които развиващата се имунна система не може да се справи.

Според д-р Мехия, ако детето се чувства добре след седмица до десет дни, вероятно става въпрос за т.нар. настинка. При повтарящи се симптоми, свързани с промени в сезона, вероятно детето е алергично.

Децата, които показват признаци на вирусна инфекция, трябва да посетят лекар, особено ако проявяват симптоми като отказване на течности, затруднено или учестено дишане и повишена температура, напомня специалистът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Розалия Благоева, БТА