Депутатът каза, че намаляването на вредните емисии с 40% не означава затваряне на ТЕЦ-овете

Очаквам да се измислят хиляди оправдания, за да не се подкрепи декларацията на „Продължаваме промяната“. Тя подлежи на корекции и всяко предложение ще бъде обсъдено. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Няма да представим кандидатурите за министри, ако не бъде подкрепена декларацията, заяви той.

Илиев: Затварянето на 40% от въглищните централи застрашава националната сигурност

„Планът за възстановяване и устойчивост, който предложиха от ГЕРБ  и който ние заварихме предлагаше затварянето на ТЕЦ-овете. Ние направихме така, че те да работят в момента“, заяви депутатът. то посочи, че 40% намаляване на вредните емисии не означава затваряне на ТЕЦ-овете. "Има и други варианти за намаляване на емисиите, които не включват задължително затваряне на централите. Те могат да преминат в начин на работа, който да намали тези емисии“, каза Митев. Той нарече „опорка“ говоренето, че хиляди хора ще останат без работа и че правителството на ПП е виновно за това.

Затварянето на ТЕЦ-овете ще има влияние и върху Гърция и Румъния, смята той. „Предвид обстоятелствата, сега може да се коментира въпроса отново с ЕК – заложените квоти не отговарят на възможностите на икономиката ни да реагира. С цел да запазим енергийната сигурност на целия регион трябва да предоговорим квотите“, допълни Митов. Той е на мнение, че това трябва да се случи така, че да не бъде спрян Плана за възстановяване.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.