На места ще имаме временно разливане на речни корита, заяви Симеон Матев

В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра - сняг, а в равнините - дъжд. През нощта срещу сряда ще видим сняг и на по-ниски места. Няма да се образува сериозна снежна покривка, а само около 2-3 сантиметра. Температурата сутрин ще е около -5 градуса, но през деня стойностите ще са положителни. Това каза климатологът Симеон Матев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Оранжев и жълт код за валежи в почти цялата страна

По думите му през Балканите преминава средиземноморски циклон, който носи валежите. "Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, така се компрометира бъдещата реколта. Съвкупност от няколко процеса пречеше на валежите да дойдат на Балканите. Има тенденция на удължаване на периодите, в които не вали, следвани от период на продължителни валежи. Тя ще продължи, така че трябва да свикваме", разкри той.

Според него няма да има поледици. "Вторник срещу сряда и сряда срещу четвъртък е възможно да се образува киша на места и това да е проблем. Силният вятър няма да създаде сериозни проблеми. На места ще имаме временно разливане на речни корита. Идната седмица предстои затопляне. Този януари може да бъде най-топлият досега. Има места в Северна България с температури, по-високи със 7-8 градуса от обичайните. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима", обясни Матев. И призова скиорите да внимават, тъй като в планините има стар сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.