На първо място по заболеваемост е Бургас

Увеличава се броят на заболелите от грип в страната. Най-много болни на 10 000 души население има областите Габрово, Шумен и Бургас. Тревожни сигнали идват и от Враца. Местата за най-малките пациенти в областната болница свършиха.

Засега София остава извън червената зона и въвеждане на грипна ваканция при учениците не се налага.

Пикът на грипната вълна се очаква през февруари. Здравните власти препоръчват да се носят маски на закрити обществени места и аптеки.

Заболяемост от грип и ОРЗ на 10 000 души население:

Габрово: 326

Ямбол: 267

Шумен: 254

Силистра: 226

Пазарджик: 223

Ловеч: 223

Варна: 196

Бургас: 194

* от 02.01.23 до 08.01.23

Взимането на решението за грипна ваканция не зависи само от броя на болните, а по-скоро от натовареността в болниците и гъстотата на населението.

„Към вчерашна дата са регистрирани 426 случая на седмична база. Заболеваемостта е най-висока при децата от 5 до 15 години, следват тези 0 до 4 и след това 15-29 години. Най-слабо засегната е възрастовата група - 30-64 години”, обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Затова и ограниченията засягат учебния процес. Но мерки ще има и в лечебните заведения.

„Спират консултациите, плановите операции е добре да се знае, че няма да бъдат спрени. Хората трябва да са спокойни”, каза проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Епидемиолозите са категорични, че област по област грипът ще се разпространи в цялата страна. Но поетапно.

„Мисля, че в средата на февруари ще е пикът”, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

Така например Враца се нарежда на девето място по заболеваемост у нас, но детските отделения не удържат на натиска и вече са препълнени.

„До вчера леглата бяха пълни на 100%. Бяха разкрити 4 допълнителни. В нощта на 6 януари имахме неприятна ситуация. Отделението беше запълнено. Докараха 2-месечно бебе с дихателна недостатъчност, което трябва да бъде прието задължително. По наредба се търси най-близката болница с детско отделение, когато нашето е пълно. Дори да искахме да го приемем, по документация няма как да стане, когато нямаме места. Системата, която трябва да показва свободните легла в близките болници, не работеше”, обясни д-р Бисер Тодоров от МБАЛ – Враца. 

„Реших да действам не точно по закон. Ние винаги ще нарушим правилата и ще приемем детето въпреки това и ще си го лекуваме дори и без документи”, каза докторът.

За да не се стига до влошаване и при малките, и при по-големите пациенти, е важно лечението да започне още в първите часове, препоръчват специалистите.

Сега е и най-подходящият момент да се постави грипна ваксина - преди да е настъпил грипът на епидемията, каза проф. Кантарджиев.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.