Той беше освободен под парична гаранция от 2000 лева и е в родината си

Без присъствието на втория помощник - капитан на турския кораб VERA SU ще се гледа делото срещу него. То ще бъде по общия ред, реши Окръжният съд в Добрич след като даде ход на делото на днешното заседание.

Делото бе отлагано многократно, именно заради нередовното призоваване на турския гражданин. Турската страна е отказала да изпълни съдебната поръчка на добричките магистрати, защото противоречи на правовия ред на южната ни съседка. Съдът прецени, че отсъствието на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина.

Продадоха турския кораб Vera Su, заседнал край резервата "Яйлата" през 2021 г.

Той беше освободен под парична гаранция от 2000 лева и е в родината си. През юли 2022 г. съдът разпореди да бъде изпратена съдебна поръчка до турското министерство на правосъдието.

Турция е отказала да изпълни съдебната поръчка на българското правосъдно министерство, защото противоречало на техния правен ред, стана ясно от днешното съдебно заседание.

Помощник-капитанът е обвинен в престъпление по непредпазливост. Според прокуратурата, подсъдимият е заспал по време на служебните си задължения, с което е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба. Това е довело до засядането на турския кораб VERA SU на 20 септември 2021 г. в плитчините край резервата “Яйлата”, при което са нанесени вреди за близо 7 млн.лв. на корабособственика.

На следващото съдебно заседание са призовани експертите по делото и българските свидетели. То ще се проведе на 24 февруари. Останалите свидетели – граждани на Турция и Азербайджан са призовани за 13 април и 12 май.

Репортер: Надежда Карапанчева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова