Популярната дизайнерка често отсядала в него

Цветните стени на „Шато де Крема” крият още по-цветни истории, а за купоните и празненствата случвали се тук се носят легенди. През 20- те години на миналия век американската бизнес дама Ирен Брец купува мястото за своя лятна резиденция.  Бързо след това замъкът се превръща в мека на луди и безпаметни нощи на световния елит. А една от най верните посетителки е близката приятелка на Ирен - Габриел Шанел.

Два преплетени полукръга. В модата те са символ на семплост и новаторство. Но ако се доверим на американския писател Едгар Алан По, който съветва да вярваме само на половината на това, което виждаме, ще разберем, че популярното буквено съчетание символизира преди всичко името на френски дворец.

“През 1923 г дворецът става притежание на богатата американка Ирен Брец. По онова време тя била много близка приятелка с Габриел Шанел. Тук са се правили паметни партита в стил “Великият Гетсби”. Така веднъж популярната дизайнерка попитала Ирен дали може да използва логото на двореца - двете преплетени букви “СЕ”, които идват от името му - Шато дьо Крема (Chateau de Cremat) като емблема на своята марка за висша мода“ , разказва Аниес Менжел,  директор продажби и събития в „Шато де Крема”.

“Вярно е, че нашите посетители, смятат, че сме узурпирали логото на „Шанел”, но всъщност това са инициалите на нашия дворец, построен от местен винопроизводител още през далечната 1906 г.”, посочва Менжел.

20-те години на миналия век са известни още като “лудите” или “бурните” 20. След края на Първата световна война Европа и светът жадуват за свобода и удоволствия. Само в Париж музикалните кабарета са били повече от 300. В САЩ се ражда джаза, а за първи път в историята полите и косите на жените се скъсяват. Коко Шанел лансира модата на слънчевия загар и създава бански модел с ръце и крака на показ.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.