Най-много обаждания на Националната телефонна линия за деца са за физически и психически тормоз

Увеличават се случаите на сигнали за деца в риск. Това показват данните на Държавната агенция за закрила на детето. За изминалата година те са били 1052, което е малко над 3% повече спрямо предходната. Най-много обаждания на Националната телефонна линия за деца са за физически и психически тормоз.

Елевтерия-Мария е сред децата, станали жертва на агресия. Вербална.

„Имала съм случка, която е по-агресивна. Трябваше да взема някакви мерки, например да спра да ходя в столовата за обяд, защото там ми се подиграваха някои от децата”, разказа Елевтерия-Мария Юлиян Михайлова от 6 клас.

АГРЕСИЯ МЕЖДУ ДЕЦА: 12-годишен би свой съученик и засне побоя (ВИДЕО)

Спасителен пояс в такива ситуации е споделянето. Училищните психолози казват, че децата обикновено се обръщат към тях, защото искат да избягат от нещо, което се случва вкъщи.

„Всъщност са много децата, които се опитват да прикриват какво точно се е случило, най-често проблемът е в семействата и за съжаление тук рефлектира”, казва Вирджиния Трайкова, педагогически съветник.

„Милият родител, който с усмивка ни говори, изслушва, вкъщи става звяр. Всъщност всяко такова насилие в един момент променя психиката на човек, отношението към другите и за мен това е зрънцето на повечето престъпления”, обясни още Трайкова.

Жесток бой между ученици в Димитровград (ВИДЕО)

„Много е страшно, да, но се радваме, че ние сме тук и те разчитат на нас като на някой възрастен, който на момента ще реагира”, каза Мария Михайлова, педагогически съветник.

За изминалата година на Националната телефонна линия за деца са получили повече от 28 000 обаждания. Най-често от деца между 14 и 17 години.

„Най-много са деца, преживели психическо и физическо насилие. На второ място са децата, които са се почувствали пренебрегнати, неглижирани”, обясни Теодора Иванова от Държавната агенция за закрила на детето.

А има и такива, които са били склонни на крайни действия.

„Подобен пример за такова дете, което е присъствало на раздялата на своите родители, не знае как да реагира и се чувства виновно и поглъща безразборно лекарства. Веднага е подаден сигнал, медицинските власти се намесват. И това е само един от тези случаи”, обясни Теодора Иванова.

Затова специалистите призовават да се говори. Защото мълчанието ще доведе до по-тежки последици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.