Тази в Бургас се отменя от сряда

Още четири области у нас обявиха грипна епидемия. Това съобщиха от здравното министерство във вторник.

Обявиха грипна епидемия в Шумен

„Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари. За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас. Учебният процес няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта", се казва в съобщението на МЗ.

Грипна епидемия е обявена в област Стара Загора

Така областите с грипна епидемия у нас вече са седем. В Стара Загора тя е за периода 17-23 януари, в Шумен - 13-18 януари и в Бургас - 12-17 януари. В морския град епидемичната обстановка няма да бъде удължавана, обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

В Пловдив също обявиха грипна епидемия. Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град Сийка Димчева след съвещание на Областния оперативен щаб. На този етап не се налага преустановяване на учебния процес, мерките засягат лечебните заведения и ще важат от 19-и до 30 януари. Учениците няма да спират занатията си в класните стаи, тъй като заболеваемостта сред учащите в града под тепетата не е толкова голяма, подчерта Кунчев. Според него до края на седмицата епидемия ще обявят и във Варна, Ямбол, София-област и Добрич.

Отсъстващите ученици от училищата в област Пловдив са от 13% до 14,5 процента, а учителите - от пет до 6,5 на сто, съобщи Антоанета Пакова, началник на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ данните от вчера сочат, че тези проценти намаляват. В три общини - Брезово, Раковски и Перущица, отсъстващите ученици са над 25 на сто. С преустановени учебни занятия са учениците от община Родопи след заповед на кмета на общината. 

Първа община в област Пловдив обяви грипна ваканция

Сред щамовете на грипа най-много заболели към момента са заразени с щама Виктория – 59%, с Дарвин – 30% и с грип тип Б - 10%.

Временните противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно спират и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските ясли и градини, като не се допускат до работа заболели хора от персонала. Болниците следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, включително засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция. 

МЗ напомня, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на маски, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.