Тя показва произведения, вдъхновени от стихове на Пабло Неруда

Явора Петрова представя изложбата си „100 сонета 100 рисунки”. Тя представя произведения, вдъхновени от стихове на Пабло Неруда, чиято любовна поезия му носи Нобелова награда за литература през 1971 г. През годините  художничката се е вдъхновявала и от стихове на Яворов, Борис Христов, от „Вишнева градина” на Чехов. Последните ѝ картини са направени с молив и златен пастел.

„С тази изложба искам да кажа, че с молива това, с което за първи път един художник започва да изразява себе си на белия лист  хартия, може да се кажат много неща. Може художникът да бъде изцяло в курса на времето, може да усети пулса на времето с една „проста” рисунка. И искам да кажа колко е хубаво да се обичаме, да живеем в света на топлотата, на земята, на радостта от живота”, разказа Явора Петрова.

Пабло Неруда иска да каже, че животът трябва да се живее пълноценно, с любов, да има кого да обичаме, обясни още художничката.

„И когато вече човек навлезе в неговия свят, образите идват сами, сюжетите идват сами, това е този жанр, наречен „конфигурист”, защото поезията не може да бъде директно илюстрирана ”, допълни Петрова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.