Според "Политико" и "Ди Велт" София е помагала тайно на Украйна

Твърденията на западни медии, че София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската епоха още в началото на войната, но е пазила това в тайна, стигна и до кулоарите на парламента. 

Директен износ на оръжия за Украйна не е имало, а статията на „Ди Велт” показва, че страната ни е заела правилна позиция в историята, смята съпредседателят на ПП – Кирил Петков. 

“Нашите партньори от Полша и Румъния са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е защото България е изнасяла, това е защото нашите партньори са внасяли”, заяви Кирил Петков. 

“Ди велт” казват, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжие за редица страни от кои Щатите, Англия, Полша, след което това оръжие е стигало до Украйна”, коментира Асен Василев от ПП. 

Не стана ясно обаче дали управляващите от предишния кабинет са знаели, че крайната точка на износа е Киев и какъв процент от въоръжението на Украйна е български внос. Не закъсняха и критиките. От ГЕРБ обвиниха предишния кабинет в лъжа.

„Ди велт” не са открили нещо ново, ясно е, че отиваха оръжия за Украйна още тогава, големият проблем е следното – защо лъгаха? Защо Корнелия Нинова и Кирил Петков лъгаха и обясняваха нито един куршум не е отишъл в продължение на сумата и време?”, попита даниел Митов. 

"Политико" и "Ди велт": България тайно спаси Украйна, предоставяйки ѝ оръжия в началото на войната

Бившите коалиционните партньори от “Демократична България” не се съгласиха със скрития износ. 

“Мисля, че България трябваше да заеме честна позиция и да се заяви, че ние подкрепяме всячески Украйна”, смята Христо Иванов.

От „Възраждане” пък атакуваха бившият министър на икономиката Корнелия Нинова. 

“Ние многократно сме заявявали, че с подписа на зам.министър председателя Корнелия Нинова са изнесени наистина оръжия за милиарди. Дали и по какъв начин те тълкуват тези свои бизнес отношения с Украйна като положителни или отрицателни за собствената им политика, това ще го преценяват на идващите избори”, заяи Костадин Костадинов от “Възраждане”.

Корнелия Нинова също отговори на критиките. 

“Който твърди, че изнасяме оръжие за Украйна - лъже, ние изнасяме от години за над 60 държави. Ако те са го правили към Украйна - това е тяхна работа. Аз продължавам да твърдя, че нищо не сме изнасяли”, категорична бе тя. 

Бившият министър на отбраната и лидер на  „Български възход” не отрече написаното в немското издание. “Аз съм казал – когато става въпрос за бизнес, когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, нормално е тя да търси пазари и да реализира своята продукция на тези пазари, включително и в случаи, когато има война и тези пазари са по-бързооборотни”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.