В останалите предупреждението е с оранжев и жълт код

И днес остава много ветровито. В сила е червен код за опасност от силен вятър за областите Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Оранжев код е в сила за районите на София, София–област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково, а в останалите региони е валиден жълт код.

Заради силния вятър, достигащ скорост 130 км/ч, който продължава второ денонощие, на територията на община Враца е обявено частично бедствено положение. Военнослужещите участват в разчистването на пораженията по засегнатите улици и обществени сгради. 

 

 

Продължава да вилнее бурният вятър и в столицата. Числото на сигналите, които приемат дежурните екипи вече е почти четирицифрено. Още сутринта бяха подадени над 510 сигнала за паднали дървета, клони и ламарини. Няма информация за пострадали хора.

Графика: НИМХ

Времето остава необичайно топло за януари.  Максималните температури ще достигат между 16 и 23 градуса.

От запад ще се заоблачава. Около и след обяд в Западна България се очакват и валежи от дъжд, по-съществени във вечерните часове. Бурни и ураганни ветрове ще продължат да духат и в планините. Скоростта им в по-високите части ще надхвърля 120 километра в час. Облачно е, а следобед в масивите на запад ще започнат и валежи от дъжд и сняг.   

Температурата на 1200 метра ще достига 9-10 градуса, а на 2000 малко над нулата. Снежната покривка е между 10 и 40 сантиметра.

В петък ще е облачно, а вятърът ще отслабва. Валежите постепенно ще обхванат по-голямата част от страната и следобед температурите ще започнат да се понижават. Вечерта във високите западни полета дъждът за кратко ще премине в сняг. През почивните дни ще остане предимно облачно, а  температурите трудно ще превишават 10 градуса. На много места ще има валежи предимно от дъжд, като в по-високите части на Западна България и планините ще вали и сняг. През първите дни от новата седмица ще остане по-често облачно с валежи от дъжд и сняг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.