Бойко Борисов е потвърдил, че ще се включи в разговорите

Парламентът става арена на лидерски дебат в опит за излъчване на кабинет с третия мандат. Шансовете на БСП да събере подкрепа обаче изглеждат обречени.

За да търси подкрепа за третия мандат Корнелия Нинова се обади лично на останалите партийни лидери.

„Разговарях с лидерите на другите парламентарно представени партии. Поканих ги утре на среща в 11 часа в зала „Изток”. Някои потвърдиха, а други казаха, че ще обсъдят в групите си. Говорих с Борисов и той потвърди”, обясни Нинова.

Лидерът на ГЕРБ потвърди през Facebook, че не е поставял условия за срещата, но поясни - подкрепа за кабинет на БСП не е възможна.

„Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си”, написа той.

След решението на „Продължаваме Промяната” да не отиде на срещата, се изключва и възможността Борисов да се изправи срещу Кирил Петков и Асен Василев, макар двамата съпредседатели да искаха такъв дебат.

„Ние няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат. Тези дебати имат смисъл, само ако можем да напреднем в сформирането на правителство”, посочи Петков.

От ДПС са готови да работят за редовен кабинет и ще отидат на среща с останалите лидери.

„Дали ще даде резултат - не мога да прогнозирам, предвид това, че ситуацията с диалога е много неприятна. За нас диалогът не е възстановен”, обясни Йордан Цонев.

На общата лидерска среща няма да отиде и лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. „Заявихме че няма смисъл от нещо подобно”, категоричен е той.


От „Демократична България” биха отишли на среща в двустранен формат. В утрешната не виждат смисъл.

„Разговорът трябва да се прави във формат и момент, когато ще произведе действия. На изпроводяк сега, освен една панихида, не виждам какво точно можем да направим. Отиваме на избори”, каза Христо Иванов.

Според „Български възход” лидерска среща може да даде резултат. „Идеята е точно тази - да има някакъв резултат от тези разговори. В противен случай, играем пиеска, в която заблуждаваме себе си и гражданите”, е мнението на Стефан Янев.

Дали БСП ще върне на президента папка с кандидат за министър-председател, или неизпълнен мандат ще зависи от резултата след лидерската среща.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.