"Имам чувството, че нещата вървят към ескалация, въпреки усилията, които се полагат за успокояване на обстановката", подчерта външният ни министър

Позицията на България за интеграцията на РСМ е ясна от самото начало. Това са критерий, без чието изпълнение не можем да кажем да. не е нужна промяна,. Не е нужно преосмисляне. Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем „зелена светлина” на тяхната интеграция. В момента това очевидно не е възможно. Напротив – имам чувството, че нещата вървят към ескалация, въпреки усилията, които се полагат за успокояване на обстановката. Това менние изрази външният министър Никола Милков, малко преди самолетът, с който секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, който стана жертва на побой, да кацне с правителствения самолет „Фалкон” за лечение в София.

По думите му нападението срещу Пендиков е типично престъпление от омраза. 

"С посланичката на РСМ Агнеза Руси-Поповска се срещна Велислава Петрова, моята заместничка, която ѝ връчи една остра нота. тя показва нашата позиция към този момент, а именно, че настояваме за прекратяване на всички издевателства насилие и провокации над хора в РСМ, които имат българско самосъзнание. Считаме, че това са престъпления от омраза. Считаме, че редица, такива казуси, които се състояха вече остават или ненаказани или са символично санкционирани. И това стимулира продължаването и хронифицирането на тези проблеми, което не може да продължава така. Всички тези неща има отражение към ситуацията, в която се намира РСМ  на кандидат за членство в ЕС. Това не може да остане незабелязано, Разпространили сме нашата позиция до всички страни членки от ЕС", посочи министърът. 

Той заяви, че е разговарял с колегата си Буяр Османи. "С него проведохме телефонен разговор. Той изрази своето притеснение, след което излезе с позиция, с която остро осъжда това посегателство". 

Милков подчерта, че още от сутринта са изпратени два екипа в Охрид – от генералното консулство в Битоля и от посолството в Скопие. "Посланикът лично беше там. Той говори с полицията, която неохотно даваше информация за ситуацията. Там се оказа, че чакат разрешение от МВнР. След моя разговор с Буяр Османи – такова им беше дадено". 

„Пострадалият Християн ще бъде настанен във Военномедицинска академия. При транспортирането му с правителствения „Фалкон” той е бил под наблюдението на екип от двама лекари и медицинска сестра. Подсигурили сме и настаняване на близките на Християн, които да са близо до него”, заяви заместник-здравният министър Александър Златанов.

Състоянието на 22-годишния Християн Пендиков, който по-рано тази вечер бе транспортиран от Република Северна Македония, е средно тежко, но без опасност за живота. Това обявиха от Министерството на отбраната.

Веднага след като е приет във Военномедицинска академия (ВМА), са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрекъснато наблюдение. Назначени са му и допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.