Първият център по източна медицина в България се намира във Варненски медицински университет

Мъдростта на Изтока за съхраняване на здравето и дълголетието. Във Варненски медицински университет се намира първият в България Университетски център по източна медицина. Той съчетава традиционна китайска и европейска медицина.

Източната медицина има благоприятно въздействие върху редица заболявания. Подходът към всеки пациент е индивидуален. В центъра, освен лечение не пациенти, се обучават и студенти, докторанти и специализанти в областта на източната медицина, кинезитерапия и рехабилитацията, тъй като е важно източните методи да се прилагат само от сертифицирани специалисти.

Директорът, проф. Параскева Манчева, казва че сътрудничеството между двете медицини е успешно. Ние използваме източните методи като допълващ терапия, казва тя. Проф. Манчева посочи, че има е важно да се работи според самия пациент, а не „по шаблон“. С източните методи се въздейства върху тялото, но и върху социалното поведение и психично здраве на пациента.  Тези методи трябва да се изпълняват от медицински специалисти, които са обучени и сертифицирани за това, заяви лекарят.

Има и моменти, при които източната медицина не трябва да бъде прилагана. Проф. Манчева казва че е важно да се отдели опасното от неопасното. Всичко, което е спешно трябва да премине през спешна медицина, допълва тя.

Повече вижте по темата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.