Според Песков разделенията в Европа за предоставянето на танкове на Украйна демонстрират „все по-силното неспокойствие” в редиците на НАТО

Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Западът изпрати танкове в подкрепа на Киев, предаде Ройтерс. Изявлението идва на фона на все още неразрешения въпрос дали танкове германско производство „Леопард 2” да бъдат предадени на Украйна. На среща в петък в американската военновъздушна база „Рамщайн” в Германия Вашингтон и неговите съюзници не успяха да убедят Берлин да предостави такива тежки оръжия на Киев.

Кремъл: Британските танкове за Украйна ще горят

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разделенията в Европа за предоставянето на танкове на Украйна демонстрират „все по-силното неспокойствие” в редиците на НАТО. „Но, разбира се, всички страни, които участват, директно или индиректно, в напомпването на оръжия в Украйна и в повишаването на нейното технологично ниво, носят отговорност (за продължаването на конфликта)”, заяви Песков. „Основното е, че украинският народ е този, който ще плати цената за цялата тази псевдоподкрепа”, допълни той.

Медведев: Ако ядрена сила загуби война, тя може да предизвика ядрен конфликт

По-рано днес полският премиер Матеуш Моравецки каза, че е възможно страната му да изпрати танкове „Леопард” на Украйна като част от коалиция от държави, дори без позволението на Германия. Германската външна министърка Аналена Бербок заяви в интервю, излъчено вчера по френска телевизия, че Берлин няма да попречи на Варшава, ако тя реши да даде своите танкове германско производство на Киев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Владимир Арангелов, БТА