За 4 области е в сила оранжев код

Обширен средиземноморски циклон е причина за първата сериозна зимна обстановка у нас за този сезон. В следващите 48 часа на Балканите ще се излеят значителни количества дъжд, а в районите, където успее да проникне достатъчно студен въздух от север, ще падне сняг с натрупване на снежна покривка.

Оранжев код за снеговалежи са обявени за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. За други седем области в Западна България е издаден жълт код. За Кърджали кодът за сняг и дъжд също е жълт, а за Хасково - само за дъжд.

„Зимата вече дойде. Сняг заваля в Кюстендил и Гоце Делчев. В Сандански все още валежите са от дъжд. В София вече прехвърчат снежинки”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова.  

В хода на деня сняг ще вали първо в Югозападна, а после и в почти цяла Западна България. В часовете следобед особено интензивни ще са снеговалежите в Рило-Родопската област, някои котловини в Подбалкана, както и в Северозападна България. Междувременно в източната половина на страната валежите ще са от дъжд – в Хасковско, Кърджалийско и Ямболско в значителни количества.

В рамките на денонощието снежната покривка ще се колебае от 5-6 сантиметра в равнините до 25-30 в някои предпланински и планински райони. Ще има условия за навявания, преспи и усложнения в трафика по планинските пътища и проходите в цяла Западна България.

През нощта и в петък в хода на деня отново ще вали сняг. Отново в районите на изток валежите ще са предимно от дъжд. По-късно следобед и през нощта срещу събота ще има условия за обилни снеговалежи в Стара планина, Предбалкана и Дунавската равнина, а рано сутринта в събота и в Североизтона България. В Добруджа прогнозираната снежна покривка ще е между 5 и 10 сантиметра.

Дневните температури до края на седмицата ще се понижават и ще се колебаят между 0 и 5-6 градуса в Западна и Централна България. В източните райони – до 9-10 в четвъртък и петък и малко по-ниски през почивните дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.